..ukhwah yang terjalin..

Thursday, February 10, 2011

..kita semua sama, sebab kita 1 MALAYSIA..

salam ukhwah~

dalam perjalan pulang aku dr hopital ke kampus gambang,, ak bertemu sebuah van kecik yg lame di trafic light sungai isap. van tuh rosak, pemandunyer india. kesian, dy seorang diri. berdiri di luar van smbil mmberi isyarat supaya pemandu laen menukar ke link sbelah.
kesian sgt ak rase. mcm xd siapa yg trun utk mmbntu dy. dgn wajah yg serba salah dan muka mengharap simpati serta bantuan, ak yakin, berbakul2 sumpahan diberikn oleh pemandu2 yg ego. mahu shja ak trun dan mmbantunya. nmun apekan daya. aku hnya seorang wanita, yg memandu sendirian pada mlm hari. aku juga memikirkan keselamatan diriku. walaupun ak yakin, dy seorang yg benar2 memerlukan bntuan..

dr hijau, ke merah. ak berhenti di sebelah van tersebut. kesian. ak x smpai hti memandangnya. riak mohon bantuan. ak faham. namun, tuhan itu maha penolong,, tika ak berdoa agar ada org yg mahu mmbantu dy. x lama kemudian. ak ternpk dy bercakap dgn seseorg. rupanya ade seorang pemndu laen yg snggop mmbantu. dy masok da gerakkn kereta, smbil abg yg mmbntu tuh menolak dr belakang. ak tertnya2, siapakah gerangan. tba2 ak ternmpk, seorang lelaki melayu. dlm lingkungn 20an.. mulia kn. tanpa mengira kaun, masih ada yg tampil utuk mmbntu. ak kagum.

lampu isyarat bertukar hijau, aku bergerak pntas utk mmberi ruang van td ke bahu jln. dr kejauhan. ak npk pemandu dan abg terseput bersalam. ak tersenyum. dlm hati,, semoga abg tuh dirahmati.. amin~

pengajaran?? semua owg ada waktu kesusahan. tuhan selalu memesan agar tolong menolong sesama kita tnpa mengira darjat, rupa, harta bangsa mahupown agama. kini, ak leih yakin, masih ramai yg baek hati dan pekertinya. semoga negara kta trus makmur tnpa da perselisihan sesama kita. bantulah selagi mampu, doalah selagi boleh..

contengcontengcomot**
walau apepown bangsa dan agama kita,, kita ttap dlam 1 negara. maknanya, kta ttp bersaudara walaupown berlainan agama, bangsa & budaya.. =)

5 comments:

Abdul Farique said...

Salam . sungguh mulia sikap orang yang menolong tu . sebenarnya perompak yang mengambarkan uncle india ni mengancam keselamatan .. betul tak ? fikir2 la kenapa sy ckp camtu ..

Mr.Kerro said...

terasa MK baca entri ni sbb pnh brada di tmpat abag yg mnolong tu..heheh

.. cik FLUTTERBY .. said...

farique, bgtaw la knp,, husna x dpt pk..

MK,, semoga MK juga dirahmati.. amin~

The Crow Empire said...

Betul. Islam pun tak pernah menghalang pengikutnya membelakangkan budaya lain. Hal2 mcm ni perlu ade kesedaran dari semua. Lebih2 lg yg beragama islam nih.

Tolong yang susah lebih baik dari tolong menyusahkan. hehe... (^___^)

.. cik FLUTTERBY .. said...

btol2,, smuer lebeyh nk pentingkn dr, pyh la cmneyh kn.. -_-"